animals arquitectes

 

Pensem en la natura moltes vegades des del nostre humà punt de vista, per exemple quan representem els animals dels contes infantils: moltes vegades vestits com les persones i vivint en cases com les nostres, però en miniatura. Un molt bon exemple són els contes de l’estimada Beatrix Potter.

 

I com són les veritables «cases» dels animals? (per exemple els nius, contràriament a la idea general del que es pensa, es tracta d’una construcció temporal, no hi viuen ni hi dormen… només hi crien!). Tot i així en podem aprendre molt d’ells, són uns grans arquitectes…amb  milions d’anys d’experiència!

Les resistents teranyines, les perfectes bresques de les abelles, les llargues preses dels castors, i sense dubte els ocells i els seus nius són alguns exemples d’aquestes eficients construccions.

niu que vaig trobar entre un romaní al camí dels Cartoixans, al Montsant, el passat hivern. Si no és hivern, no es recomana gens apropar-se als nius…. ja que, sense voler-ho, es podria fer que abandonéssin els ous o els pollets! 

 

De les construccions animals, el que em fascina més son els nius. Des de que vaig començar a estudiar disseny que aprenc de la natura, entenent que existeix un perfecte equilibri amb el seu context ecològic: els animals no esgoten els seus recursos ni creen residus!

(…) Las construcciones animales son estructuralmente seguras y tanto sus formas como el uso de los materiales se han ido optimizando gradualmente por la ley de la selección natural. 1

 

Per exemple, el tord comú, Turdus philomelos, és capaç de fabricar cartró. Pasta de paper! Forra l’interior del niu amb fustes podrides, fent una pasta, que a l’endurir-se sembla realment cartró. I no us penseu que és l’únic… a Austràlia, el gènere Atrichornis, espècia en perill d’extinció, també sembla que manufacturin cartró. En el seu cas, es tracta és d’una substància vegetal que prèviament han mastagat, i quan s’asseca… forren el niu!

 

La construcción del nido corre a cargo de la hembra, que suele instalarlo en la horquilla de un árbol o arbusto, en alguna repisa rocosa protegida por vegetación o, incluso, en el suelo. Para su confección utiliza raíces, hierbas y ramitas que teje hasta formar una consistente y compacta taza, reforzada con barro y tapizada internamente con materiales más suaves. La puesta consta de tres a cinco huevos de color azul claro y muy moteados, que generalmente incuba la hembra durante 10-17 días.
SEO BIRDLIFE

 

Incluso las aves han inventado una forma de producir un tipo de cartón. Los pájaros australianos del género Atrichornis forran el nido con una sustancia vegetal previamente masticada que cuando se seca forma un material parecido al cartón.

El zorzal común Turdus philomelos forra el interior del nido con fibras de madera podridas, que crean un tipo de pasta que al endurecerse toma el aspecto de cartón.

 

Niu trobat a terra a casa, va volar després d’unes fortes ventades….

 

Un altre ocell que forra el niu és el petit colibrí Calypte anna, que lliga amb teles d’aranya vegetació, dotant el niu d’una resistència a si es tensa per dins o per fora, tot protegint als pollets.

 

El nido del colibrí de la especie Calypte anna está forrado con una especie de plumón vegetal ligado con hilos de tela de araña. La cavidad del nido que construyen estas aves de pequeño tamaño proporciona una protección adecuada para las crías precoces, ya que la construcción resiste tensiones que podrían provocar que el nido se colapsara hacia dentro o hacia fuera.

 

L’etologia és la ciència que estudia el comportament dels animals. A l’estudiar aquestes construccions, cal veure el comportament i les variades funcions: segons els autors varien, però les principals categories són la protecció, l’obtenció d’aliment i la comunicació.

 

Los alcatraces enmascarados (Sula dactylatra) llevan a cabo una complicada y elaborada ceremonia en la que fingen que están construyendo un nido, pero en realidad ponen un huevo en el puro suelo; la pareja recopila miles de ramitas y guijarros que dispone en torno al centro del supuesto nido. Estos actos simbólicos de la construcción del nido estimulan a las aves y cumplen el objetivo del emparejamiento.

El macho del chochín (Troglodytes troglodytes) construye varios nidos, que muestra a la hembra. Ésta escoge uno y entonces procede a terminarlo. Mientras lo está terminando, el macho muestra el resto de los nidos a otras hembras. Los machos que no consiguen que su nido complazcan a ninguna hembra, no se pueden emparejar.

 

N’hi ha una altre de més polèmica (alguns autors no la consideren) que és la funció de decoració:

Los machos del tejedor de anteojos cuellinegro (Ploceus benghalensis) y del tejedor estriado (Ploceus manyar), que viven en la India, utilizan con frecuencia decoraciones florales para cortejar a las hembras. Estos galanes salpican barro húmedo en el nido y pegan en él flores o pétalos de brillantes colores, rojo, naranja, amarillo, azul o blanco.

 

Els mètodes de construcció són també apassionants; esculpeixen, apilen, modelen, pleguen, cusen

El carbonero común norteamericano (Psaltiparus minimus) utiliza una técnica de modelado, cuelga de una ramita y construye con hilos de tela de araña y trozos de plantas. El pájaro estira poco a poco con su cuerpo la cavidad elástica hasta convertirla en una bolsa profunda.

El nido del hornero común argentino Furnarius rufus está modelado con arcilla mezclada con restos vegetales, paja y estiércol de vaca. Un material de construcción semejante es utilizado por el hombre en muchas culturas.

 

Però… no tots els nius són com els típics ovals de cullerot! El falciot (ocell molt semblant a l’oreneta) és un ocell que es passa la vida volant. No s’atura. Dorm volant, menja volant, copula volant… Es reconeix fàcilment pels seus crits. Té unes potes petitissimes. El seu niu el fa en vertical, i gràcies a la seva saliva enganxa el niu (i els ous!)

orenetes al carrer Major, Cornudella 

 

Poperament aniré presentant publicacions sobre llibres que parlen sobre l’arquitectura animal i sobretot… nius!

 

 

Referències

Fragments del llibre Animales arquitectos. El funcionalismo ecológico de las construcciones animales, de Juhani Pallasmaa (editat el 2001 a Lanzarote per la Fundación César Manrique) Llibre disponible a la botiga de Barcelona ORYX

Programa ¡Qué Animal! sobre construccions animals.

Projecte Nius de l’Institut Català d’Ornitologia